Focaccia met rozemarijn en tomaatjes
Snel naar recept
De lekkerste koemelkvrije focaccia komt uit Genua of uit je eigen keuken! In Genua kun je overal de heerlijkste focaccia krijgen met stukjes courgette, serrano ham, olijven, uien, tomaatjes, noem maar op. We hebben goed opgelet en maken tegenwoordig thuis ook geweldige focaccia als lunch. Het is een gezellig gerecht om in het weekend te maken, want je kunt heel veel porties snijden van een grote bakplaat. Dit recept is echt de moeite waard om te proberen en volledig koemelkvrij.
Personen
6
Portie
1 bakplaat
Voorbereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
20 minuten
Wacht tijd
1 uur, 30 minuten
Totale tijd
50 minuten
Ingrediënten
- 80 ml olijfolie
- 300 ml lauwwarm water
- 14 gram gedroogde gist
- beetje poedersuiker
- 2 theelepels keukenzout
- 200 gram Tippo 00 bloem
- 400 gram gewone bloem
- rozemarijn en zeezout
- zwarte olijven en/of kerstomaatjes
Instructies
- Los de zakjes gist op in water in een beslagkom en strooi er een beetje poedersuiker op.
- Laat circa 5 minuten staan, zodat de gist al een beetje op gang komt.
- Voeg de bloem toe en daarboven op keukenzout en 50 ml olijfolie.
- Kneed het deeg circa 5 minuten met de mixer en daarna nog enkele minuten met de hand op een schoon aanrechtblad tot het een bal wordt.
- Doe het deeg in de beslagkom en dek af met een natte theedoek of plastic zak.
- Laat het deeg circa 1 uur rijzen bij kamertemperatuur tot het verdubbeld is.
- Leg bakpapier in een bakblik en kwast dit in met olijfolie.
- Druk het deeg gelijkmatig uit in het bakblik.
- Sprenkel olijfolie en zeer fijn gesnipperde rozemarijn over het deeg en maal er flink veel grof zeezout over heen.
- Druk zwarte olijven en/of kleine tomaatjes in het deeg.
- Dek het deeg opnieuw af en laat ca. 30 minuten na rijzen bij kamertemperatuur.
- Bak de focaccia in 15 tot 20 goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Keuken
Italiaans