Koemelkvrije oliebollen
Koemelkvrije oliebollen zijn lastig kant-en-klaar te vinden, maar je kunt ze prima zelf bakken! Ik bak inmiddels al 10 jaar lang met Oudjaar zelf oliebollen in allerlei variaties. Ik maak het beslag met bloem, gist en water of rijstmelk en ik voeg er suiker aan toe voor de smaak en om de gist beter te laten werken.
Hier onder zie je het basisrecept voor oliebollen. Je kunt er tijdens het rijzen krentjes door heen doen. Je kunt na het rijzen ook schijfjes appel door het deeg halen om appelbeignets te bakken. Ik heb ze zelfs wel eens gebakken met plakken banaan erin toen we op een warme bestemming Oud en Nieuw vierden. Heerlijk! Dus ga aan de slag en maak deze lekkere koemelkvrije oliebollen.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 500 ml water of rijstmelk
- 1 zakje gist
- 10 gram zout
- 25 gram suiker
- 1 losgeklopt ei
- (100 gram rozijnen)
Instructies
- Los het zakje gist op in handwarm water of rijstmelk en voeg de suiker toe.
- Laat het mengsel ongeveer 5 minuten staan.
- Zeef de bloem en mix deze door het mengsel heen.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix kort door (strooi zout nooit rechtstreeks op gist).
- Dek de beslagkom af met een vochtige doek of plastic zak en laat het geheel circa 1 uur rijzen.
- Zet de beslagkom op een warme plek, want gist werkt het best bij 25 – 30 graden.
- Als het deeg tot aan de rand van de beslagkom is gerezen is het gereed.
- Verwarm de frituurpan tot 180 a 190 graden en gebruik vloeibaar plantaardig vet.
- Vorm met twee grote eetlepels een oliebol en laat het in het frituurvet glijden.
- Frituur circa 5 tot 6 oliebollen per keer (dit is enigszins afhankelijk van de warmtecapaciteit van je frituurpan).
- Na 5 minuten zijn de oliebollen goudbruin en knapperig, draai ze eventueel tussendoor om met een lange vork.
- Laat de oliebollen goed uit lekken in de frituurmand en leg ze op een groot bord met keukenpapier.
- Leg ze daarna op een serveerschaal en bestrooi ze met poedersuiker.