Winterse ovenschotel met spruitjes
Winterse ovenschotel met spruitjes; dat is echt smikkelen op een mooie winterse dag! Ik heb deze ovenschotel gemaakt met kleine spruitjes van de Boerderijwinkel. Die zijn echt heel lekker qua smaak, niet bitter of zwaar, maar heerlijk zoet. En spruitjes zijn ook nog eens gezond! Ze bevatten veel Vitamine C en ijzer en weinig calorieën.
Ook als je last hebt van een koemelkallergie of lactose-intolerantie kun je mooie ovenschotels maken met knapperige korstjes. Daar heb je echt geen slagroom of kaas voor nodig. Op deze schotel heb ik beschuitkruim met kleine klontjes plantaardige margarine gebruikt voor het korstje, zie foto onder aan deze pagina. Het korstje wordt ook prachtig met koemelkvrije paneermeel (wel even goed het etiket lezen) in plaats van beschuitkruimels. Het is maar net wat je in huis hebt.
Bovenal is deze Winterse ovenschotel gewoon heel smakelijk, dus zeker een aanrader in de winter!
Ingrediënten
- 750 gram spruitjes
- 250 gram kerstomaatjes
- 1 pond ongekruid half-om-half gehakt
- 2 beschuiten
- 20 gram plantaardige margarine
- peper, zout, zonnebloemolie
Instructies
- Maak de spruitjes schoon en kook ze 10 minuten in water met een beetje zout.
- Wrijf de beschuiten tegen elkaar fijn.
- Gebruik de helft van het beschuitkruim om het gehakt aan te maken.
- Kruid het gehaktmengsel met peper en zout, maak er kleine gehaktballetjes van.
- Bak de gehaktballetjes in zonnebloemolie in ca. 10 minuten bruin.
- Verdeel de gehaktballetjes, kerstomaatjes en spruitjes in een ingevette ovenschaal.
- Strooi het resterende beschuitkruim er over heen en leg er een aantal kleine klontjes margarine op.
- Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 200 graden.
- De ovenschotel is klaar na circa 10 – 15 minuten als hij een bruin korstje heeft.