Heldere aspergesoep
Heldere aspergesoep is bij ons favoriet in het voorjaar! Wij wonen gelukkig in het deel van Nederland waar asperges volop verkrijgbaar zijn. De Nederlandse aspergeteelt is ongeveer 100 jaar oud en vond als eerste plaats in de buurt van Bergen op Zoom volgens de geschiedenisboekjes. Tegenwoordig worden er in de buurt van Bergen op Zoom nog steeds volop asperges gekweekt en worden de asperge-bedden goed warm ingepakt, zodat we ze vroeg kunnen eten.
Voor heldere aspergesoep maak ik bouillon van soepvlees en een mergpijpje (schenkel is ook heerlijk!) waarbij ik de schillen van de asperges het laatste kwartier zachtjes meekook. De groentes, kruiden en aspergeschillen geven een hoop smaak af tijdens het trekken van de bouillon.
Giet de bouillon door een zeef en laat de aspergestukjes kort koken in de heldere bouillon. Maak de soep af met peper, zout en peterselie of kervel. Heerlijk hoor zo’n pannetje heldere aspergesoep!
Ingrediënten
- 200 gram soepvlees, 1 mergpijpje
- 1 rode ui
- 1 takje (bleek)selderij
- 1 winterwortel
- 10 peperkorrels
- 1 bouillontablet of bouquet garni
- 1,5 liter water
- 250 gram asperges
- Peper, zout, peterselie of kervel
Instructies
- Spoel het soepvlees en het mergpijpje af in een zeef met koud water.
- Laat het soepvlees en het mergpijpje een paar minuten koken in een laagje water en spoel nogmaals alle losse stukje af onder koud water.
- Doe het soepvlees en het mergpijpje in de pan met fijn gesneden ui, wortel, (bleek)selderij.
- Voeg water, bouillontablet (of bouquet garni) en peperkorrels toe.
- Laat de bouillon ca. 2 uur op een zacht pitje trekken.
- Schil de asperges en kook de schillen het laatste kwartier mee.
- Giet de bouillon door een zeef over in een andere pan.
- De groenten, aspergeschillen en kruiden gooi je weg; die hebben hun smaak afgegeven aan de bouillon.
- Snij de asperges in kleine stukjes en laat ze 6 minuten meekoken in de bouillon, voeg het fijn gesneden soepvlees toe.
- Breng op smaak met peper, zout, peterselie of kervel.