Wat is koemelkallergie
Koemelkallergie behoort tot de categorie voedselallergieën. Bij een voedselallergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op bepaalde eiwitten, de zogenaamde allergenen. Het afweersysteem ziet koemelkeiwitten onterecht aan als een bedreiging voor het lichaam en gaat histamine aanmaken. Histamine kan in je hele lichaam terecht komen en allerlei klachten veroorzaken. De klachten die kunnen optreden zijn per persoon verschillend; sommigen hebben last van maag- en darmproblemen, anderen krijgen last van jeuk, galbulten of eczeem of luchtwegklachten zoals astma. De ernst van de klachten kan per persoon verschillen van mild tot zeer ernstig.
Hoe ontstaat een koemelkallergie?
Bij een koemelkallergie reageert je afweersysteem overdreven op koemelkeiwitten. Een koemelkallergie komt bij baby’s en jonge kinderen vaker voor dan bij volwassenen. Ongeveer 1,9 tot 4,9% van de kinderen heeft last van een koemelkallergie in het eerste levensjaar. Dit komt doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Baby’s groeien er daarom meestal overheen.
Omdat bij een koemelkallergie het immuunsysteem betrokken is, kun je soms al klachten krijgen van hele kleine hoeveelheden koemelk(producten). De klachten kunnen ook heel snel ontstaan (soms al binnen een kwartier) na het consumeren van koemelk(producten). Vaak hebben mensen ook last van andere (voedsel)allergieën. Een koemelkallergie is dus iets heel anders dan een lactose-intolerantie.
Hoe kom je er achter of je een koemelkallergie hebt?
Als je vaak last hebt van maagdarmproblemen, klachten van de huid of luchtwegen na het drinken of eten van melk(producten) kan je huisarts uit laten zoeken of je last hebt van een koemelkallergie. Dit kan met zogenaamde allergietesten; deze kunnen uitgevoerd worden door middel van bloedprikken of door middel van “krasjes op de huid”.
Wat kun je er zelf aan doen?
Een koemelkvrij dieet is de basis voor de behandeling van een koemelkallergie. Let op dat mensen met een koemelkallergie soms ook allergisch kunnen zijn voor geiten- of schapenmelk. En als je koemelk gaat vervangen door soja-producten is het handig om te weten dat sommige mensen ook een allergie voor soja ontwikkelen. De eiwitten in rijst(room/melk) lokken minder vaak een allergische reactie uit, vandaar dat we in veel van onze recepten rijstroom of rijstmelk gebruiken.
Verder kun je met je huisarts overleggen of het nuttig is om antihistaminica te gebruiken, mocht je per ongeluk toch koemelkeiwit hebben binnen gekregen. Dit zijn tabletten die een allergische reactie onder drukken door histamine weg te vangen in je lichaam. De allergische reactie in je lichaam wordt dan vaak minder. Voor kinderen bestaan er ook antihistaminica in de vorm van een drankje wat gemakkelijk ingenomen kan worden.
Veel informatie over het kopen van de juiste producten vindt je onder het kopje ingrediënten. Bekijk onze website vol heerlijke recepten; ze zijn met zorg samengesteld en bevatten geen koemelkeiwit.