Ontbijt en Lunch
Op deze pagina vindt je tips voor een koemelkvrij ontbijt of lunch. Want tja, ontbijten of lunchen zonder (koe)melk in Nederland; hoe doe je dat? Als je last hebt van een lactose-intolerantie kun je de meeste Hollandse ontbijtjes en lunchjes wel verdragen. Een gewone boterham met bijvoorbeeld jonge kaas bevat nauwelijks lactose.
Als je echter last hebt van een koemelkallergie vergt het wat meer creativiteit om een ontbijt of lunch klaar te maken. Veel brood in Nederland bevat namelijk broodverbeteraars op melkbasis en veel vleeswaren, zoals gekookte ham en worst bevatten (sporen van) melk.
Op de pagina “Wat kan ik eten; welke levensmiddelen zijn koemelkvrij?” leggen we uit welke levensmiddelen over het algemeen koemelkvrij zijn en welke levensmiddelen dat niet zijn. En op de pagina “Etiketten lezen” leggen we duidelijk uit waar je op kunt letten als je boodschappen haalt.
Door slim boodschappen te doen en je fantasie te gebruiken kan iedereen lekker ontbijten en lunchen. De recepten hier onder zijn allemaal koemelkvrij en geschikt voor iedereen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Veel succes met het maken van je koemelkvrij ontbijt of lunch, maar vooral; eet smakelijk!
Koemelkvrije ragout in een pasteitje
Koemelkvrije (lactosevrije) ragout kun je heel gemakkelijk zelf maken. In veel kant-en-klare blikjes zit slagroom en roomboter. Ik maak ragout […]
Lactosevrij worstenbrood
Voor lactosevrij worstenbrood heb je verrassend weinig ingrediënten nodig. We maken een basisrecept voor gistdeeg en vullen dat met lekker […]
Lactosevrije hamburger in een pitabroodje
Een lactosevrije hamburger maak je gemakkelijk zelf met een pitabroodje. Pitabroodjes zijn namelijk altijd lactosevrij/koemelkvrij. We maken de hamburgers lekker […]
Focaccia met rozemarijn en tomaatjes
De lekkerste koemelkvrije focaccia komt uit Genua of uit je eigen keuken! In Genua kun je overal de heerlijkste focaccia […]
Ciabatta met bavette, rucola en zoete ui
Ciabatta brood kun je heerlijk beleggen en is altijd koemelkvrij. We hebben de bavette gekruid met peper, zout en rozemarijn. […]
Salade met vijgen en walnoten
Salade met verse vijgen en walnoten uit de tuin van mijn tantetje is echt een feestje! Ik marineer de vijgen […]
Eierkoeken
Eierkoeken uit de winkel bevatten bijna altijd (sporen van) melk. Daarom maken we gewoon lekker zelf eierkoeken. Zelf eierkoeken maken […]
Gebakken ei met bacon
Reuze simpel, maar altijd heerlijk zo'n vers scharreleitje met goudgele dooier. […]
Wentelteefjes met tomaat
Wentelteefjes met tomaat zijn bij ons het favoriete gerecht om de dag mee te starten! […]